One Man... No More: Don LaFontaine, 1940-2008

Από σήμερα ο κόσμος του σινεμά είναι πολύ - πολύ φτωχότερος, καθώς έπαψε μια από τις πιο σημαντικές και σεβάσμιες φωνές του.




Ο Don LaFontaine μπορεί να μην είναι γνωστός σε όλους με το όνομά του, αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει πατήσει έστω και μία φορά σε κινηματογράφο και να μην έχει ακούσει τη χαρακτηριστική φωνή του να ντύνει τα trailer των "προσεχώς" ταινιών. Ο άνθρωπος μόνος του έκανε τα trailer σχεδόν εξίσου σημαντικό μέρος της προβολής με την ίδια την ταινία, και μας έκανε να σπρωχνόμαστε βιαστικά στο ταμείο και στο κυλικείο του σινεμά για να μη χάσουμε τις "διαφημίσεις". Και βέβαια δημιούργησε μια ολόκληρη τάση με μιμητές και συνεχιστές, που θα κληθούν τώρα να πάρουν τη θέση του πίσω από το μικρόφωνο, παρ' όλο που κανείς δε θα γεμίσει αποτελεσματικά το κενό που αφήνει.

Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια εκτός αν ακούγονται με τη φωνή του μεγάλου voice-over master, ας θυμηθούμε μερικά μόνο από άπειρα trailer αγαπημένων ταινιών που με τη συμμετοχή του έγιναν εμπειρία σχεδόν όσο και οι ταινίες που διαφήμιζαν.

Terminator 2



Batman Returns



Lord Of The Rings



Braveheart



L.A. Confidential



Σαν επίλογος, η spot-on μίμηση του Don LaFontaine από τον Pablo Francisco που τυχαίνει πλέον να είναι και ιδανική ελεγεία για την επιρροή του στην αγαπημένη μας ποπ κουλτούρα - ο λόγος που όσοι μαγευόμαστε ακόμη από τον κινηματογράφο πάντα θα ανατριχιάζουμε από συγκίνηση στο άκουσμα αυτής της φωνής.



Comments

  1. Awwww, στεναχωρηθηκα πρωινιατικα τωρα.
    (Και επιτελους, αν και καθυστερημενα, αυτη η φωνη εχει ονομα και προσωπο :P)

    ReplyDelete
  2. Μα, ναι! We know him, he does trailers!

    ReplyDelete
  3. He did trailers... Σνιφ σνιφ!

    Το πρόσωπό του κι εγώ πρώτη φορά το είδα, συνειδητοποίησα ότι ούτε καν είχα προσπαθήσει να το φανταστώ στο παρελθόν. Άλλωστε τι πρόσωπο θα άρμοζε σε τέτοια φωνή ε;

    Όσο για τ' όνομά του, αυτό το είχα αναρωτηθεί πριν κάνα δυο χρόνια και τον είχα ψάξει στο Google :P

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Μου πήρε το παιχνίδι μου!

E3 2012: Τα δικά μου αγαπημένα

Προειδοποίηση: αυτό θα είναι ένα μίζερο post.