Rejoice!!!

Το περιμέναμε, το θέλαμε. Ήμασταν σίγουροι ότι θα γίνει επειδή ήταν το επόμενο λογικό βήμα,παρόλο που η ζωή μας έχει συνηθίσει σε αναιδέστατες περιφρονήσεις οποιασδήποτε λογικής. Σχεδόν θα έλεγε κανείς ότι δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς!

Και τελικά ναι, ω ναι, όπως το περιμέναμε, έτσι έγινε! Η Valve, κατασκευάστρια των Half-Life 1&2, του αριστουργηματικού Portal και του απολαυστικού Team Fortress 2, ανακοίνωσε την έλευση του Steam Cloud. To πολυαγαπημένο Steam, ως γνωστόν, είναι η λειτουργικότατη και πρακτικότατη δικτυακή υπηρεσία της Valve, μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να αγοράζει παιχνίδια τα οποία εγκαθίστανται απ' ευθείας στον υπολογιστή του, να επικοινωνεί με όσους φίλους και συμπαίκτες είναι συνδεδεμένοι στην υπηρεσία και να λαμβάνει updates και στατιστικά για τα αγαπημένα του παιχνίδια.

Το πραγματικό επίτευγμα της υπηρεσίας όμως ήταν η δυνατότητα που δίνει στο χρήστη να κάνει log in σ'αυτή από οποιονδήποτε υπολογιστή, οπουδήποτε θέλει, και να παίξει τα παιχνίδια του σ'αυτό τον υπολογιστή! Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να κατεβάσει το παιχνίδι από την υπηρεσία - δωρεάν, αφού ήδη του ανήκει, να το εγκαταστήσει (θέμα λεπτών) και να έχει μαζί του τα saves του, καθώς αυτά δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο "σύννεφο".

Μέχρι τώρα.

Γιατί τώρα, ναι τώρα, με το Steam Cloud, ο χρήστης έχει πρόσβαση όχι μόνο στα παιχνίδια του, αλλά και στα settings που δίνει ο ίδιος και φυσικά στα saves του! Ω μέρα, ω ευτυχισμένη μέρα!

Πέρα από τις συνεχείς σφαλιάρες που δίνει η Valve με το Steam-shaped ρόπαλό της σε όλους όσοι επιμένουν ότι το PC Gaming πεθαίνει, είναι φοβερό να βλέπεις μια εταιρία να μπορεί να δίνει στους fans αυτό ακριβώς που θέλουν, και από πάνω να μη τους χρεώνει δεκάρα γι' αυτό, πέρα από την τιμή των games που κυκλοφορεί. Μια εταιρία, ακόμα και στον τομέα της διασκέδασης, όπου υπάρχει και το καλλιτεχνικό στοιχείο, έχει σκοπό να κερδίζει, ώστε να στέκεται στα πόδια της και να παράγει προϊόν. Στο μυαλό οποιουδήποτε που βρίσκεται έξω από την εταιρία, αυτό μεταφράζεται αυτόματα σε μια απρόσωπη οντότητα που εφόσον αποζητά το κέρδος, αποκλείονται όλα τα άλλα, ταλέντο, φροντίδα των πελατών της, ελευθερία έκφρασης, ψυχή, τσίπα, και γενικότερα ό,τι καλό και άγιο υπάρχει σ'αυτό τον κόσμο. Εν ολίγοις, το consensus στο κοινό είναι ότι μια εταιρία που λειτουργεί στο σημερινό κόσμο της ελεύθερης αγοράς και έχει σκοπό της το κέρδος απαραίτητα διατάζει τους υπαλλήλους της να δολοφονούν κουταβάκια κάθε πρωί πριν αρχίσουν να σέρνουν τεράστιους τροχούς. Που σε πολλές περιπτώσεις δε λέω, ισχύει.

Η Valve φαίνεται να είναι δεύτερη μόνο μετά τη Google στη φιλοσοφία του "βγάζω τρελά λεφτά με το να παράγω ποιοτικά προϊόντα χωρίς να είμαι μπάσταρδος", ένα μάντρα που δε θεωρείται συνηθισμένο στην καπιταλιστική κοινωνία μας. Είναι η σπάνια περίπτωση εταιρίας που ξέρει ότι η δύναμή της είναι οι πελάτες της - τους δίνει αυτό που θέλουν και τους φέρεται με σεβασμό, κι αυτοί σε αντάλλαγμα φροντίζουν τα προϊόντα της να είναι ανάρπαστα. Κινήσεις όπως η περσινή κυκλοφορία του Orange Box (πέντε παιχνίδια, τα τρία πλήρη και τα δύο expansions, σε τιμή ενός!), η καθιέρωση του Steam και η υποστήριξη που έχουν προσφέρει και προσφέρουν για όλα τους τα προϊόντα δείχνουν μια εταιρική οντότητα που σέβεται το κοινό της και δρέπει τα κέρδη την ίδια στιγμή που απολαμβάνει την αποδοχή και την καταξίωση. Είναι κάτι που πολλοί ανταγωνιστές της, κατά πολύ ισχυρότεροι, θα κάνουν καλά να έχουν υπόψη τους.

Μου λένε τώρα εν τω μεταξύ ότι είχαμε κι άλλα ευχάριστα αυτές τις μέρες, ένας μαύρος λέει κέρδισε κάτι στην Αμερική. Πρέπει να πήρε ο Sidney Poitier δεύτερο Oscar, δεν είμαι σίγουρος.

Comments

  1. LOOOL - Διάβαζα την εισαγωγή του post σου, και, ειλικρινά, δεν ξέρω αν είναι επειδή έχω το μυαλό μου γεμάτο με... την εν λόγω νίκη του εν λόγω μαύρου, κι έχω one-track-mind κλπ, αλλά μέχρι το "έτσι έγινε!", σ' αυτό ήμουν σίγουρη ότι θ' αναφερθείς εδώ! Όχι, παίζουμε, δηλαδή.

    ReplyDelete
  2. Gia mena i megaluteri epituxia tou Steam itan pou katafere na thewreitai "i leitourgikotati kai praktikotati upiresia" meta to polu apogoiteutiko ksekinima tis.

    Kai auto einai ena akoma mpravo stin Valve (les kai xreiazotan ki allo) gia to poso noiazetai i idia gia ta proionta tis.

    ReplyDelete
  3. @ Mel: Yup, I am de sneaky one, no? :P

    @ Than: Όντως! Με βάση τα τωρινά δεδομένα είναι αδιανόητο το πόσο καταστροφή ήταν το Steam όταν πρωτοξεκίνησε. Kudos to them λοιπόν.

    Τώρα πού είναι το Episode 3 μου;!;!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Μου πήρε το παιχνίδι μου!

E3 2012: Τα δικά μου αγαπημένα

Προειδοποίηση: αυτό θα είναι ένα μίζερο post.