"A load of bollocks", you say?

ΞΥΠΝΑΤΕ ΓΕΙΤΟΝΟΙ, ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝΕ ΤΟ INTERNET!!!



(Net Neutrality poster by Bugbyte)



OK, όχι ακριβώς. Αν και, αν κανείς έχει παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα σχετικά με την περιβόητη Net Neutrality τον τελευταίο χρόνο, είναι δύσκολο να μην ανησυχεί έστω και λίγο για το μέλλον - όχι του Internet του ίδιου, αυτό δεν πάει πουθενά, αλλά για το μέλλον της εμπειρίας του χρήστη στο Internet.

Μα τι είναι η Net Neutrality, ακούω τα αμέτρητα μιλιούνια από σας να ρωτάνε με αυτή τη βροντερή φωνή του λαού, που είναι οργή Θεού κατά κάποιους; Πολύ απλά η Net Neutrality είναι μια βασική αρχή η οποία διέπει το Internet και τη λειτουργία του όπως τα ξέρουμε σήμερα:

Το Δίκτυο είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο σε όποιον μπορεί να συνδεθεί σε αυτό μέσω κάποιου provider (δηλαδή κάποιας εταιρίας τηλεπικοινωνιών). Μπορεί κανείς να επισκεφθεί όποιο website επιθυμεί, να παρακολουθήσει streaming video και να ακούσει streaming μουσική, να κατεβάσει και να ανεβάσει δεδομένα προς και από τον υπολογιστή του, να βρει τζάμπα πορνό (τι δηλαδή, καλύτερα ήταν όταν έπρεπε να διαλέγουμε εθελοντή να πάει με κατεβασμένη κουκούλα στο περίπτερο; Αχεμ...), να επικοινωνήσει με μια πλειάδα τρόπων, να χάνει χρόνο δημοσιεύοντας τις απόψεις του σε διάφορα blog που τα διαβάζει αυτός κι οι φίλοι του, κ.ο.κ. Για όλες αυτές τις ενέργειες και υπηρεσίες υπάρχουν κυριολεκτικά άπειρες ιστοσελίδες στις οποίες μπορεί κανείς να απευθυνθεί και να χρησιμοποιήσει - κάποιες χρεώνουν για τις υπηρεσίες τους, οι περισσότερες όμως όχι. Κι έτσι το Internet έχει χαιρετηθεί ως το τελευταίο μεγάλο σύνορο της ελευθερίας της έκφρασης και της ανθρώπινης επικοινωνίας. Ένα ψηφιακό σύμπαν προσβάσιμο στον καθένα, στο οποίο ο καθένας από εμάς μπορεί την ίδια στιγμή να δημιουργεί ή να καταναλώνει, να εκφράζεται ή να ακούει, να συμμετέχει ή να απομονώνεται.

Τέλειο δεν ακούγεται;

Υπερβολικά τέλειο.

Αυτό σκέφτηκαν και οι μεγαλύτερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών (και συνεπώς πάροχοι συνδέσεων στο Internet) της Αμερικής και συμπέραναν ότι κάτι τέτοιο κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, τα λουλούδια να ανθίζουν και την τρύπα του όζοντος να μικραίνει, και φυσιολογικότατα αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να αφήσουν κάτι τέτοιο να συνεχιστεί. Έτσι, εδώ και λίγο καιρό πιέζουν ώστε η αρχή της Net Neutrality να μην προστατευτεί νομικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι έτσι μπορούν να δημιουργήσουν ένα Internet "δύο ταχυτήτων": Πάροχοι οι οποίοι θα έχουν κλείσει κατάλληλες συμφωνίες με συγκεκριμένες δικτυακές υπηρεσίες και ιστοσελίδες (με το αζημίωτο φυσικά) θα προσφέρουν ταχύτερη και σταθερότερη πρόσβαση στους πελάτες τους όσον αφορά αυτές τις υπηρεσίες. Αντίθετα, πελάτες άλλων παρόχων που δεν έχουν συμφωνήσει με τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και ιστοσελίδες, θα έχουν πιο αργή πρόσβαση ή και θα αποκλείονται τελείως από αυτές - με αποτέλεσμα να πρέπει να στραφούν σε άλλες παρόμοιες, οι οποίες ενδεχομένως θα συνεργάζονται με το δικό τους πάροχο.

Πιο πολλά για τη Net Neutrality μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ εδώ βρίσκεται η άποψη της Google.

Και για όποιον βαριέται το διάβασμα, μη φοβείσθε, γιατί υπάρχουν και οπτικοακουστικά μέσα:



Κι αν δεν σας πείθει ο χίπης παραπάνω, ε δεν μπορεί, ο λόγος του Ninja θα έχει περισσότερο βάρος:



Το θέμα βέβαια είναι περίπλοκο και ειδικά στην Αμερική θα παιχθεί όπως πολλά άλλα ζτήματα σε επίπεδο κυνηγητού για ψήφους, ενώ οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών ξέρουν καλά ποιούς πολιτικούς θα χρειαστεί να πιέσουν για να περάσει το δικό τους. Ενίοτε βέβαια τους ξεφεύγουν κάτι διαμαντάκια κι αυτών - όπως ο CEO της Virgin Media , κ. Neil Berkett, όταν είπε πρόσφατα ότι το θέμα της Net Neutrality "είναι αρχιδιές" κι ότι φυσικά και η Virgin σκοπεύει η υπηρεσία της να είναι δύο ταχυτήτων με εύνοια προς τα sites που τους πληρώνουν για να συνεργαστούν μαζί τους.

Ο τύπος ξέρει το marketing του, δεν μπορώ να πω. Ήδη ένας μαγεμένος πελάτης της Virgin αποφάσισε να εκφράσει την εκτίμησή του προς την πολιτική αυτή του αγαπημένου του παρόχου. Βέβαια, όταν αυτός ο πελάτης είναι ο Cory Doctorow, ξέρεις ότι θα ακολουθήσει μακρύυυυς διάλογος.

Από την άλλη, αυτή η κατάσταση δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για όποιον έχει υπάρξει χρήστης του Internet για παραπάνω από δύο χρόνια. Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι γεμάτος από κοστούμια που προσπαθούν να χρεώσουν τις υπηρεσίες που το Web δίνει δωρεάν και απλόχερα, καθώς και να ελέγξουν την ελευθερία της έκφρασης που προσφέρει (βλέπε τις πρόσφατες αστείες "πρωτοβουλίες" στη χώρα μας για τον "έλεγχο των blogs"). H RIAA ακόμα κυνηγάει γιαγιούλες που "κλέβουν μουσική", ενώ η Time Warner πειραματίζεται με την ογκοχρέωση στις συνδέσεις της, την ίδια απατεωνιά από την οποία ιδρώσαμε να ξεφύγουμε στην Ελλάδα και να αποκτήσουμε έστω αυτή την ποιότητα συνδέσεων που έχουμε, κάτι που, ειρωνικά, οφείλεται κυρίως στην εμφάνιση πολλών ιδιωτικών παρόχων που ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο.

Κι αυτό ακριβώς είναι το θέμα: Το Internet είναι ένα μέσο που έχει συνδυάσει όλα τα μέσα που έχουν προηγηθεί με μοναδικό τρόπο - η ύπαρξή του η ίδια βασίζεται στη φιλοσοφία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ψηφιακών αγαθών, αλλά και στην καινοτομία και την εφευρετικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι η μορφή του αλλάζει συνεχώς και οι τεχνολογικές του επαναστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη (ποιός μπορούσε να φανταστεί το Web 2.0 στην τωρινή μορφή του πριν από καμιά δεκαετία άλλωστε;). Και η Net Neutrality να καταπατηθεί από τα lobby των μεγαλοκαρχαριών, η κοινότητα του Web θα βρει τρόπο να παρακάμψει τις "πατέντες" τους. Oι εταιρίες εξακολουθούν να προσπαθούν να βγάλουν λεφτά από το Internet με τα παλιά οικονομικά μοντέλα που έχει συνηθίσει η "παλιά φρουρά" τους, χωρίς να καταλαβαίνουν ούτε τι είναι πραγματικά το Web, ούτε πώς μπορούν να το εκμεταλλευτούν, ώστε να κερδίσουν και αυτές και οι πελάτες τους. Απλώς θα ήμασταν όλοι ευγνώμονες αν μέχρι να το μάθουν, σταματούσαν αυτά τα ατυχή επιχειρηματικά "πειράματα".

Προς το παρόν, η επόμενη κίνηση σ' αυτή την ιστορία θα έρθει όπως πάντα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, κι εγώ προσωπικά έχω άλλον ένα λόγο να εύχομαι καλή επιτυχία σ' αυτό τον άνθρωπο:




(Το post που μόλις διαβάσατε, τα links που μόλις κλικάρατε και τα videos που μόλις παρακολουθήσατε είναι μια ευγενική προσφορά του Internet και της Net Neutrality. Ωραία δεν είναι;)

Comments

  1. Ωραία τα λέει ο Obama. Άραγε να τα εννοεί κιόλας;

    ReplyDelete
  2. Εμ εδώ είναι το θέμα, γιατί πράγματι παρα-ακούγεται καλός. Απλώς όσα έχει πει ως τώρα δείχνουν έναν άνθρωπο με σωστό τρόπο σκέψης αν μη τι άλλο. I wonder how he 'll break our hearts, που λέει κι ο Jon Stewart!

    Ό, τι και να 'ναι πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση μόνο πάνω μπορεί να πάει από 'δω που είναι!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Μου πήρε το παιχνίδι μου!

E3 2012: Τα δικά μου αγαπημένα

Προειδοποίηση: αυτό θα είναι ένα μίζερο post.