Just some good old boys, puttin' out good old games

Τον τελευταίο καιρό σχεδόν δεν περνάει μέρα που να μιλήσω για games με κάποιον και να μην αναφέρω το πολυαγαπημένο Steam έστω μια φορά. Είμαι σαν τον τύπο που μόλις τα έφτιαξε με μια ξανθιά υπεργκόμενα που ξέρει τα τρελά κόλπα και πρήζει τα αυτιά οποιουδήποτε κάνει το λάθος να κάτσει να τον ακούσει. Όμως και η πιο ιδανική σχέση περνάει άσχημες φάσεις. Η μεγάλη σου αγάπη φαίνεται μετά από ένα διάστημα σχεδόν σαν να αλλάζει πρόσωπο, αναρωτιέσαι πού πήγε εκείνο το υπέροχο πλάσμα που έβλεπες μπροστά σου και σου λύνονταν τα γόνατα και ποιά είναι αυτή η υστερική που στέκεται μπροστά σου. Μερικές φορές φταίει η ίδια γι'αυτό... αλλά αυτό είναι ένα άλλο post. Και κάποιες φορές φταίει το ότι έχει εμφανιστεί κάποια... άλλη. Κάποια που ίσως να μην είναι τόσο όμορφη και να μην ξέρει τόσα κόλπα, αλλά έχει περισσότερη προσωπικότητα και σου ικανοποιεί τελείως διαφορετικές ανάγκες, χωρίς τις πολλές γκρίνιες που έτρωγες στη μάπα.

Ε λοιπόν, πάνω που το πολυαγαπημένο Steam έχει αρχίσει τις κόγξες (άλλο post είπαμε), μια νέα υπηρεσία downloadable παιχνιδιών κάνει την εμφάνισή της: To Good Old Games, ή GoG όπως είναι η αηδιαστική συντομογραφία, κάνει αυτό ακριβώς που λέει στο κουτί: Προσφέρει παλιά παιχνίδια σε downloadable μορφή με χρέωση σε δολλάρια, χωρίς καμία μορφή DRM και φυσικά optimized ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα με Windows XP και Vista, ενώ όλες οι συναλλαγές γίνονται μέσα από το site, χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσεις κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή σου.


Μερικά από τα παιχνίδια; Ω, ξέρω 'γω, τα Fallout 1 και 2, τα περισσότερα από τα παλιά Unreal, το Oddworld: Abe's Oddysee, τα Earthworm Jim, τα Descent, τα Simon The Sorcerer, κλπ. κλπ. Ο κατάλογος του GoG διαθέτει μια αρκετά ενδιαφέρουσα ποικιλία από παλιά και όχι τόσο παλιά παιχνίδια, ενώ οι τιμές δεν ξεπερνούν τα δέκα δολλάρια ανά παιχνίδι.Η διαδικασία είναι απλούστατη, καθώς αφού κάνεις την αγορά, το setup αρχείο στέλνεται στον υπολογιστή σου, όπου πλέον μπορείς να το κρατήσεις επ' άπειρον, δεν πάει να πέσει το Internet και να έρθουν τα τσουνάμι, ή να έρθει η EA στο σπίτι σου να σου γκρινιάζει για το πόσα activations έκανες στο Spore. Ταυτόχρονα, μαζί με το παιχνίδι προσφέρονται δωρεάν διάφορα καλούδια όπως avatars, wallpapers, κλπ.

Και το καλύτερο απ' όλα; Αυτές τις μέρες διατίθενται στο site δύο κλασσικά adventures των early 90's, εντελώς δωρεάν. Το Beneath A Steel Sky και το Lure Of The Temptress είναι δύο κλασσικές δημιουργίες της Revolution Software, που οι περισσότεροι γνωρίζουν από την επίσης αναγνωρισμένη σειρά Broken Sword. Ειδικά το πρώτο, ένα point 'n' click adventure στο στυλ των αθάνατων δημιουργιών της Lucasarts με μια cyberpunk, Blade Runner-esque αισθητική και σχέδια από τον μεγάλο Dave Gibbons (σχεδιαστή, μεταξύ άλλων, του Watchmen) ήταν ένα παιχνίδι που είχα άχτι να παίξω από τότε, όταν βγήκε στα πέτρινα χρόνια που εγώ διέθετα μόνο έναν ταπεινό 286 AT στα 12 Mhz.

Πίσω από το GoG βρίσκεται ο πιο πρόσφατος "καλός" της gaming βιομηχανίας, η πολωνική CD Projekt που πρόσφατα με την Enhanced Edition του The Witcher πνίγηκε στο χρήμα και έδωσε μαθήματα ευθύνης μιας εταιρίας προς τους πελάτες της, ενώ ταυτόχρονα οι ιδρυτές της απέσπασαν το βραβείο του Enterpreneur of the Year από την Ernst & Young. Με κινήσεις όπως το GoG, η CD Projekt (μια εταιρία από την Πολωνία, να επαναλάβω) εδραιώνεται ακόμα περισσότερο ως μια σεβαστή νέα δύναμη στο χώρο, ενώ η "καλοσύνη" της, τίποτα άλλο από την ένδειξη σεβασμού προς τον πελάτη/καταναλωτή και την αφοσίωση σε ποιοτικά προϊόντα, σπάνια αρετή εκεί που θα έπρεπε να είναι το δεδομένο, φτάνει τα επίπεδα, well, της Valve.

Προσφέροντας διαφορετικές υπηρεσίες και περιεχόμενο από το Steam, μένει να δούμε αν υπάρχει θέση στο χώρο για προσπάθειες όπως το GoG. Ναι μεν είναι πλέον διαθέσιμα ένα σωρό παιχνίδια του παρελθόντος που δεν παίξαμε ποτέ ή που θέλουμε να ξαναθυμηθούμε, αλλά είναι αρκετά για να διατηρηθεί αυτή η υπηρεσία; Υπάρχουν παιχνίδια στον κατάλογο του GoG που θέλετε να παίξετε τόσο πολύ ξανά, ώστε να πληρώσετε 5 ή 10 δολλάρια γι'αυτά (και να τα κρατήσετε πλέον για πάντα σε ψηφιακή μορφή); Ή η νοσταλγία δεν είναι αρκετή για να κάνει κάποιον να ενδιαφερθεί για τόσο παλιά παιχνίδια, ειδικά λαμβάνοντας υπ'όψη τα τεχνολογικά επίπεδα που έχουν φτάσει πλέον τα games; Time will tell.

Εγώ προς το παρόν βάζω το Beneath A Steel Sky και ετοιμάζομαι για old-school adventury goodness!

Comments

  1. Polu wraia idea kai ap' oti vlepw oi times einai polu logikes.

    Nomizw oti to simantikotero einai to etoimo compatibility gia XP kai vista, kati pou empodize genika apo to na paikseis palia games pou idi exeis.

    ReplyDelete
  2. Yup, μεγάλο συν για όσους δε θέλουν να μπλέκουν με DOSBoxes, ScummVMs κλπ. Το Steel Sky που έβαλα τώρα βέβαια έχει πρόβλημα με τις σημερινές αναλύσεις, αλλά δεν είναι κάτι που κάνει το παιχνίδι unplayable.

    ReplyDelete
  3. Εμένα αυτά, απ' τη μία, με κάνουν και νοιώθω καλά... "Το Abe's Oddysee, ρε μλκ, τα Earthworm Jim, τα Simon The Sorcerer, το Steel Sky..." Ξυπνούν μέσα μου μιαν άλλη εποχή...

    Και μετά θυμάμαι πόσο παλιά ήταν αυτή η εποχή, και πόσος καιρός έχει περάσει... Αχ βαχ...

    ReplyDelete
  4. Αν σου φαίνεται παλιά η εποχή με τα Abe's Oddysee (που είναι, dear God είναι!), τι να πω κι εγώ ο γέρο-πλάτανος δηλαδή :P :P

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Μου πήρε το παιχνίδι μου!

E3 2012: Τα δικά μου αγαπημένα

Προειδοποίηση: αυτό θα είναι ένα μίζερο post.