Award, if you please

Τα Oscar πέρασαν, τα Emmy αργούν, τα Grammy δε με ενδιαφέρουν και τρελά (woo-hoo για την Amy Winehouse πάντως), αλλά πέρασαν κι αυτά, ακόμα και το Comicdom Con απένειμε τα δικά του. Τι έμεινε για τον φτωχούλη βραβειόβιο;

Μα, τα Eisners φυσικά!

Τα Eisners, γι' αυτούς που δεν ξέρουν, είναι τα πιο σημαντικά βραβεία για τη βιομηχανία των comics, σχεδόν ό,τι είναι τα Oscars για τον κινηματογράφο και οφείλουν το όνομά τους στον γίγαντα των αμερικανικών comics Will Eisner.

Χθες λοιπόν ανακοινώθηκαν οι φετινές υποψηφιότητες για το βαρυσήμαντο βραβείο, οι οποίες σύμφωνα με το δελτίο τύπου αποτελούν τις πιο ποικιλόμορφες στην 20ετή πορεία του θεσμού.

Και πραγματικά, ρίχνοντας μια ματιά στη λίστα εντυπωσιάστηκα, καθώς ναι μεν είναι παρούσες οι κραταιές Marvel, DC και Image, αλλά συνυπάρχουν και με μικρότερες όπως η Oni και η Dynamite, αλλά και με ανεξάρτητους self-publishers. Δεν ξέρω, αλλά αυτό με κάνει να νιώθω... όμορφα. Επίσης, έντονη είναι η παρουσία του διεθνούς στοιχείου καθώς βλέπουμε τόσο ιαπωνικές παραγωγές όσο και ευρωπαϊκές. OK, ναι, υπάρχουν φυσικά και οι ξεχωριστές κατηγορίες γι' αυτά, αλλά ορισμένα έχουν ξεφύγει και στις υπόλοιπες κατηγορίες, και αυτό είναι που μου κάνει εντύπωση.

Anyway, ιδού οι υποψηφιότητες που ξεχωρίζω εγώ σε σχέση με τις προσωπικές μου προτιμήσεις.

Best Continuing Series
Εδώ κονταροχτυπιούνται ιερά τέρατα, καθώς έχουμε όχι μόνο τη συνέχιση της σειράς Buffy The Vampire Slayer σε μορφή comic από τον ίδιο το δημιουργό της Joss Whedon, αλλά και το νέο Spirit από τον Darwyn Cooke, και φυσικά τη blockbuster σειρά Y: The Last Man από τον πιο αγαπημένο συγγραφέα της χρονιάς, Brian K. Vaughan. Έκπληξη αποτελεί η παρουσία του The Boys των Garth Ennis και Darick Robertson, ενός από τους λίγους non-licensed τίτλους που εκδίδει η Dynamite (μπορεί κι ο μόνος!).
Η επιλογή μου εδώ είναι το απολαυστικό Buffy The Vampire Slayer που έχει και την υποψηφιότητα Best New Series, αλλά επιφυλάσσομαι καθώς δεν έχω διαβάσει (και ΠΡΕΠΕΙ) ούτε The Boys, ούτε Y.

Best Limited Series
Δεν είμαι σίγουρος τι είναι το Atomic Robo, αλλά χαίρομαι που ο Brian Clevinger είναι υποψήφιος για το Eisner, καθώς λατρεύω το 8-bit Theater.
Χαίρομαι επίσης για την υποψηφιότητα του The Dark Tower: The Gunslinger Born. Ως fan της σειράς βιβλίων Dark Tower του Stephen King δεν υπήρχε περίπτωση να μη μ' αρέσει αυτή η mini series, αλλά το πιστό στο original υλικό script του Peter David και κυρίως τα απίστευτα σχέδια του Jae Lee (υποψήφιος για Best Penciller και Best Cover Artist) και τα χρώματα του Richard Isanove (υποψήφιος - φυσικά - για Best Coloring) που έδωσαν σάρκα και οστά στον Gunslinger Roland έκαναν αυτό το comic να ξεχωρίζει για μένα.

Best Digital Comic
Aυτή η κατηγορία με ενδιαφέρει και μόνο με την παρουσία της, καθώς τα Webcomics είναι από τα αγαπημένα μου παράγωγα του παντρέματος των νέων και των παλιών media. Εδώ θα ξεχωρίσω πάλι την υποψηφιότητα του Joss Whedon, καθώς το Sugarshock! δεν είναι μόνο από τα πιο αστεία πράγματα που διάβασα τελευταία, δεν είναι μόνο ότι συμπληρώνεται τέλεια από το σχέδιο του Fabio Moon, αλλά αποτελεί και τη ναυαρχίδα της πρωτοβουλίας της Dark Horse να δημιουργήσει έναν ψηφιακό χώρο για βετεράνους και νέους δημιουργούς στο Internet μέσω του Myspace (όπου θα βρείτε και την πρώτη διεθνή δουλειά του Ηλία Κυριαζή, Jared).

Και μια και λέω και ξαναλέω για τον Joss Whedon, πρέπει να αναφερθεί και η υποψηφιότητά του για Best Writer,μαζί με το εξίσου θηρίο Brian K. Vaughan (διαβάστε οπωσδήποτε το Ex Machina και θα διαβάσω κι εγώ το Y). Επίσης, υποψήφιος είναι και ο πολύ καλός Ed Brubaker, ο οποίος όχι μόνο κάνει πολύ καλή δουλειά στο Captain America, αλλά είναι και ο άνθρωπος που με έκανε να ξαναρχίσω να διαβάζω X-Men.

Ευχάριστη και άξια η παρουσία των Steve Epting και Butch Guice στην κατηγορία Best Penciller/Inker, δύο από τους σταθερά καλύτερους Αμερικανούς σχεδιαστές.

Στην κατηγορία Best Painter
συναντάμε τον Bryan Talbot με το Alice In Sunderland, για το οποίο βραβεύτηκε και από το Comicdom Con Athens πριν δύο βδομάδες. Παρών και ο Ben Templesmith με το χαρακτηριστικό του στυλ - για μένα, ο ένας εκ των δύο δημιουργών του 30 Days Of Night που άξιζε τον κόπο. Και επιτέλους δε φαίνεται πουθενά στην κατηγορία ο Alex Ross.

Δεν ξέρω αν είναι η πρώτη φορά, αλλά σίγουρα είναι η πρώτη φορά που θυμάμαι εγώ, που έχουμε ελληνική παρουσία στα Eisners. Στην κατηγορία Best Publication for Teens έχουμε υποψήφιο το Laika του Ελληνοβρεταννού Nick Abadzis (το οποίο είμαι περίεργος να διαβάσω λόγω του αντικειμένου - ήμουν από κείνα τα παιδάκια που στα 80s καταβρόχθιζαν ό,τι είχε να κάνει με τη διαστημική προσπάθεια, και ειδικά η ιστορία της σκυλίτσας που την έχωσαν μέσα σε μια διαστημική κάψουλα και την έστειλαν στον αγύριστο μου είχε κολλήσει στο κεφάλι). Βέβαια δεν πρέπει να έχει και μεγάλη σχέση με την Ελλάδα ο άνθρωπος, άλλωστε είναι Βρεταννός υπήκοος, αλλά νταξ μωρέ όλοι αυτοί "δικοί μας" είναι!
Επίσης, στην κατηγορία Best Anthology υποψήφιο είναι το 5 με συμμετοχή δουλειάς από πολλά σημαντικά ονόματα της αμερικανικής ανεξάρτητης σκηνής, όπως ο Gabriel Bá και η Becky Cloonan, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο Βασίλης Λώλος, ένας από τους πιο άρτιους και χαρακτηριστικούς σχεδιαστές που έβγαλε η νέα ελληνική σκηνή. Καλή τύχη σε αυτόν και τους συνεργάτες του λοιπόν.

Τέλος, στους υποψηφίους για ένταξη στο Hall Of Fame προσωπικά ξεχωρίζω την παρουσία του Barry Windsor-Smith, ο οποίος το δίχως άλλο θα είναι ένας από τους 4 που θα επιλεχθούν, αλλιώς θα μιλάμε για φοβερή αδικία σε βάρος ενός από τους καλύτερους σχεδιαστές της Silver Age των αμερικανικών comics.

Εν αναμονή του καλοκαιριού και των βραβείων λοιπόν.

Excelsior, που λεν και στο χωριό μου (ή θα έλεγαν, αν το χωριό μου κατοικούνταν αποκλειστικά από το σόι του Stan Lee).

Comments

  1. Αυτοπροσώπως το παρέλαβε ο Talbot το βραβείο του, δεν είπες. Αυτοπροσώπως. Γιατί ήταν εκεί, ναι, αχά!

    ...Όπως, σύμφωνα με... ένα ελληνικό περιοδικό, και ο ίδιος ο Eisner. Γιατί τα comics στη χώρα μας μέχρι και νεκρούς ανασταίνουν!

    ReplyDelete
  2. Χε χε, όντως αυτό το παρέλειψα! Πρωτιά μάλιστα αυτή για το Comicdom αν δεν κάνω λάθος ε;

    Όπως επίσης πρωτιά ο πρώτος undead καλεσμένος, όχι για να δείτε τι καλός άνθρωπος που ήταν ο Eisner, σηκώθηκε από τον τάφο για να έρθει Αθήνα ενώ στα δικά του τα βραβεία ούτε πατάει!

    ReplyDelete
  3. Όχι! Το Comicdom είχε και πέρσι παρόντα νικητή, τον Gary Groth της Fantagraphics. Hell yeah! Άντε του χρόνου και το Λώλο. (LOL)

    ReplyDelete
  4. Kewl, thanx Tyler!

    Αλλά ο Λώλος θα έρθει να το πάρει με το Eisner στις τσέπες του (hopefully! :D), ενώ ο Talbot δεν το έχει ακόμα, ooohhh burn! :P

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Μου πήρε το παιχνίδι μου!

E3 2012: Τα δικά μου αγαπημένα

Προειδοποίηση: αυτό θα είναι ένα μίζερο post.