What, me drive?

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έμαθα ζώντας στην Αθήνα ήταν ότι σιχαίνομαι να χρησιμοποιώ αυτοκίνητο για οποιουδήποτε είδους μετακίνηση. Η ιδέα του να βγαίνεις στο δρόμο μέσα στο μεταλλικό σου τροχοφόρο κουβούκλιο περιμένοντας από στιγμή σε στιγμή να γίνει η μαλακία και να πέσει πάνω σου χωρίς καμία λογική αιτία ο τάδε άσχετος, ο δείνα μανιακός, ή ακόμα χειρότερα, να κόψεις εσύ κάποια φτωχιά ψυχή επειδή απέφευγες τους προαναφερθέντες άσχετο και μανιακό είναι πάρα πολύ ωραία όταν παίζεις Grand Theft Auto, αλλά στην πραγματικότητα δε δουλεύει και τόσο καλά. Άσε που στο Grand Theft Auto ό,τι ώρα και να πάρω το αυτοκίνητο μπορώ αν ξενερώσω να το παρατήσω στη μέση του δρόμου και να φύγω. Αν έπρεπε να γυρνάς το τετράγωνο δυόμιση ώρες προσπερνώντας θέσεις που θα χωρούσες αν ο καραγκιόζης από μπροστά δεν είχε παρκάρει το Smart διαγώνια, κάτι μου λέει ότι το GTA δε θα είχε πουλήσει τα εκατομμύρια που πούλησε και δε θα γινόταν τέτοιο θέμα για τη διαφθορά των παίδων.

... Τι έλεγα;

Α ναι.

Ευτυχώς για άλλη μια φορά το Ιντερνέτιον μου δίνει τη λύση, κι αυτή η λύση ονομάζεται Youdrive.gr.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτοί που χρειάζεται να ξέρουν γι'αυτό θα το ξέρουν ήδη, αλλά επειδή πρόκειται για ένα από τα πιο χρήσιμα πραγματάκια που απάντησα τελευταίως, θεώρησα ότι άλλη μια αναφορά κακό δεν κάνει.

Το Youdrive.gr λοιπόν είναι μια εφαρμογή που βασίζεται πάνω στο Google Maps, στην οποία μπορείτε να προσδιορίσετε σημείο αφετηρίας και τερματισμού, να ορίσετε παραμέτρους όπως τι μέσο μαζικής μεταφοράς θέλετε να χρησιμοποιήσετε, αν θέλετε να ρίξετε περπάτημα ή όχι, αν θέλετε κατά το δυνατόν να μην αλλάξετε μέσο ή όχι, κλπ. κλπ. Το πρόγραμμα με βάση τις παραμέτρους αυτές θα σας παρουσιάσει μια λεπτομερέστατη πορεία που περιλαμβάνει όλα τα διαθέσιμα μέσα (μετρό, αστικά, τρόλλεϋ κλπ.), τις στάσεις που θα κάνετε, και την ώρα που θα σας πάρει. Επίσης, μπορείτε να παίξετε με τις διαδρομές και να βρείτε τις πιο μη ρεαλιστικές που θα μπορούσατε να κάνετε. Ας πούμε, για να πάτε από τη Βουλιαγμένη στον Άγ. Στέφανο, όπως κάνουν τόσοι συμπολίτες μας κάθε μέρα, θα χρειαστεί να αλλάξετε τουλάχιστον πέντε μέσα και να κάνετε 3 ώρες και 44 λεπτά. Αντίθετα, για να πάτε από το Σύνταγμα στην λεωφόρο Αμαλίας, το site σας πληροφορεί ότι μπορείτε να φτάσετε στον προορισμό σας περπατώντας 318m, τεμπέλαρε σάκε λίπους που μου θες και αστικό για 318m.



Ταυτόχρονα μετράει και το carbon footprint σας, αν σας ανησυχεί τόσο πολύ κάτι τέτοιο - στην οποία περίπτωση θα έπρεπε να λαμβάνετε υπόψη και το ρεύμα που καίτε για να χρησιμοποιείτε το site. Και για να κάνετε καφέ στην καφετιέρα. Και για να πάρετε το ασανσέρ για να κατεβάσετε τα σκουπίδια που δεν πάτε για ανακύκλωση. Και...

... τι έλεγα;

Α ναι. Το πρόγραμμα παράλληλα επιτρέπει την εμφάνιση από ένα σωρό χρήσιμα στοιχεία, από διαδρομές μέσων μαζικής μεταφοράς μέχρι εφημερεύοντα φαρμακεία.

Το site βέβαια καλύπτει μόνο την περιοχή της Αττικής. Γι'αυτό αν δεν ξέρετε πώς να πάτε από την Κ.Ταλιαδούρη στη Μ. Αλεξάνδρου στα Γρεβενά, θα πρέπει να βγείτε και να ρωτήσετε.

Επίσης, δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα να απεικονίζονται στο χάρτη ποιες missions και ποια safehouses υπάρχουν στην περιοχή, αλλά ελπίζω ότι αυτό θα διορθωθεί σύντομα.

Comments

  1. Awesome, bookmarked! ;)

    Πάντως, εγώ παιδεύομαι αυτές τις μέρες για δίπλωμα οδήγησης - το άφησα τόσον καιρό γιατί δεν ήθελα να μάθω στη Βρετανία όπου οδηγούν ανάποδα 'n' shite. Λες να κάνω άσχημα; Εγώ μένω και μακριά απ' το κέντρο, άλλωστε...

    ReplyDelete
  2. Nope, καθόλου άσχημα δεν κάνεις. Το να ξέρεις να οδηγείς, και μάλιστα σε urban συνθήκες, είναι από τα πιο χρήσιμα skillz που μπορείς να έχεις.

    Απλά εγώ λέω να κάνω ένα break απ'αυτό... :P

    ReplyDelete
  3. Τρόμαξα λίγο με το carbon footprint. Ναι, ναι πολυ χρήσιμο. Είδα κιόλας που είναι η ευελπίδων που έχω μια δουλίτσα εκεί. Πιο κοντά στο σπίτι μου απ΄ότι νόμιζα.

    ReplyDelete
  4. Δουλίτσα στην Ευελπίδων; Good luck :P

    ReplyDelete
  5. Πολύ καλό! Το έβαλα στα Favourites για μελλοντική χρήση :-)

    ReplyDelete
  6. I live to be useful. And awesome, in equal parts. :P

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Μου πήρε το παιχνίδι μου!

E3 2012: Τα δικά μου αγαπημένα

Προειδοποίηση: αυτό θα είναι ένα μίζερο post.